Quantcast
Channel: Sosiaali- ja terveysvirasto

Hammashoidon laskut lähdössä

$
0
0

Helsingin kaupungin uuden taloushallinnon tietojärjestelmän ongelmia on ratkottu ja laskutuksen sumaa on purettu. Eilen maanantaina käynnistyi päivähoidon, sosiaaliviraston asiakasmaksujen sekä hammashoidon laskujen lähetys. Kysymyksessä ovat tammikuun laskut. Helmikuun laskut laskutetaan kahden kolmen viikon kuluttua. Kaikkia laskuja ei siis lähetetä kerralla. Laskuissa on normaali 14 vuorokauden maksuaika.

Laskutus on myös käynnissä terveyskeskuksen potilaslaskutuksessa, tilakeskuksen vuokralaskuissa ja Palmian ateriamaksuissa.

Laskutusta ei ole vielä aloitettu  seuraavissa kaupungin laskuissa:

  • liikuntaviraston kurssimaksut
  • opetusviraston tilavuokrat, koululaisten iltapäivähoito jne.
  • tukkutorin vuokralaskut (torit, hallit jne.).


Tili- ja viitenumerot muuttuvat

Ensimmäiset laskut saapuvat lähes kaikille asiakkaille paperisina ja niissä on uudet tili- ja viitenumerot. Muuttuneiden numeroiden vuoksi e-lasku- ja suoraveloitussopimuksia käyttävien asiakkaiden on tehtävä uudet sopimukset. Muutoksen voi tehdä, kun on saanut kaupungin taloushallintopalvelulta ensimmäisen paperisen laskun.
Asiakkaille on kerrottu muutoksesta viime vuoden laskutuksen yhteydessä sekä toimipaikkojen ilmoitustauluilla ja internet-sivuilla http://www.hel.fi/Laskut2012.

Laskujen viivästyminen sekä e-lasku- ja suoraveloitussopimusten uusiminen eivät koske Helsingin Energian, Helsingin Sataman, HKL:n, rakennusviraston, Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eivätkä Staran laskuja.


Terveyslautakunnan päätöstiedote 17.4.

$
0
0

3

Ilmoitusasiat (pdf) (html)
Merkittiin tiedoksi.

4

Lausunto esityksestä sosiaali- ja terveystoimen organisaatioksi ja johtosäännöksi(pdf) (html)

Lautakunta jätti asian pöydälle ja palaa annettavaan lausuntoon tiistaina 24.4. klo 16.15 alkaen. Lautakunta pitää tällöin ylimääräisen kokouksen. 

 

Liite 1

Organisaatiokaaviot

 

Liite 2

Esitys johtosäännöksi

 

Liite 3

Johtosääntöesityksen perustelut.pdf

 

Liite 4

120417osastopäälliköidenlausunnot.pdf

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

5

Keskusterveysasemien toimintamalli (pdf) (html)

Terveyslautakunta hyväksyi keskusterveysaseman toimintamallin esittelijän muutetun esityksen mukaisena. Iltavastaanottoa koskevaan viimeiseen kappaleeseen lisätään seuraava lause: "Iltavastaanottotoiminnan mahdolliseen laajentamiseen ja pilotointiin palataan vuoden 2013 aikana."

 

Liite 1

Terveysasemien yhteinen toimintokokonaisuus

6

Raportti helsinkiläislasten ja -nuorten psykiatrisista palveluista (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Helsinkiläisten lasten ja nuorisopsykiatristen palvelujen toteutuminen 2011

7

Kotihoitopäällikön avoimen viran hoitaminen (pdf) (html)
Esityksen mukaan

8

Oikaisuvaatimus ortopedian ja traumatologian erikoislääkärikonsultaatioiden hankintapäätöksestä (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Liite 1

Tarjouspyyntö

 

Liite 2

Palvelukuvaus

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

9

Terveyslautakunnan syyskauden kokousajat 2012 (pdf) (html)
Esityksen mukaan.
Terveyslautakunta päätti pitää syyskaudella 2012 kokouksensa

pääsääntöisesti joka kolmas tiistai alkaen kello 16.15 seuraavasti: 21.8.2012, 11.9.2012; 2.10.2012; 23.10.2012; 13.11.2012; 4.12.2012 sekä 18.12.2012.

10

Lausunto valtuustoaloitteesta muslimien hautauspalveluista (pdf) (html)
Esityksen mukaan

11

Lausunto ehdotuksesta globaalin vastuun strategiaksi ja sen taustamuistiosta (pdf) (html)
Asia jätettiin pöydälle.

 

Liite 1

Globaalin vastuun strategia ehdotus

 

Liite 2

Globaalin vastuun strategia taustamuistio

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

 

Pääosa tammikuun laskuista on toimitettu asiakkaille

$
0
0

Helsingin kaupungin uuden taloushallinnon tietojärjestelmän ongelmia on ratkottu ja laskutuksen sumaa on purettu. Pääosa kaupungin tammikuun laskuista on toimitettu asiakkaille. Myös osa helmikuun laskuista on jo lähetetty. Kaikissa kaupungin laskuissa on normaali 14 vuorokauden maksuaika.

Vuoden 2012 laskutusta ei ole vielä aloitettu seuraavissa kaupungin laskuissa:

  • Hammashuollon laskut
  • Sairaankuljetuksen laskut
  • Tukkutorin vuokralaskut (torit, hallit, jne.)
  • Liikuntaviraston kurssi- ja tilamaksut
  • Kulttuurikeskuksen kurssimaksut
  • Ympäristökeskuksen tarkastusmaksu
  • Opetusviraston tilavuokrat ja koululaisten iltapäivähoito

Myös muissa laskutyypeissä on vielä yksittäisiä laskuttamattomia eriä.

Tili- ja viitenumerot muuttuvat

Ensimmäiset laskut saapuvat lähes kaikille asiakkaille paperisina ja niissä on uudet tili- ja viitenumerot. Muuttuneiden numeroiden vuoksi e-lasku- ja suoraveloitussopimuksia käyttävien asiakkaiden on tehtävä uudet sopimukset. Muutoksen voi tehdä, kun on saanut kaupungin taloushallintopalvelulta ensimmäisen paperisen laskun.

Asiakkaille on kerrottu muutoksesta viime vuoden laskutuksen yhteydessä sekä toimipaikkojen ilmoitustauluilla ja internet-sivuilla http://www.hel.fi/Laskut2012.

Terveyslautakunnan päätöstiedote 24.4.

$
0
0

2

Lausunto esityksestä sosiaali- ja terveystoimen organisaatioksi ja johtosäännöksi (pdf) (html)

 

Terveyslautakunta äänesti esityksestä annettavasta lausunnosta 12 kertaa. Lautakunnan tekemien muutosten jälkeen annettava lausunto muodostui seuraavanlaiseksi:

 

"Terveyslautakunta esittää vammaisten sosiaalipalvelujen ja vammaisneuvonnan sijoittamista perhe- ja sosiaalipalvelujen osastoon sairaala- ja hoivapalvelujen asemesta. Vammaisneuvosto ja vammaisjärjestöt ovat esittäneet tälle painavia perusteluja. Perhe- ja sosiaalipalvelujen osasto tukisi vammaisten selviytymistä normaalissa elämässä. Laitoshoitoon rinnastaminen on koettu vammaisten taholla vanhanaikaiseksi ja asenteelliseksi. Valtavirtaistamisen periaatteen mukaisesti vammaisten pitäisi saada tarvitsemansa palvelut ensisijaisesti sieltä, mistä muutkin saman ikäiset kuntalaiset ne hankkivat.

 

Jokaisessa organisaatiomallissa rajapinnat muodostuvat jonnekin. Esitetyssä organisaatiomallissa on kuitenkin pyritty muuttamaan nykyisiä rajapintoja niin, että nyt vaikeimmiksi koetut ongelmat, ennen muuta vanhusten hoito ja palveluketjut sekä mielenterveyden ja päihdepalveluiden osittainen erillisyys, saadaan korjattua. Tässä on terveyslautakunnan näkemyksen mukaan onnistuttu varsin hyvin. Uusien rajapintojen hallinta tulee olemaan uuden organisaation onnistumisen keskeinen edellytys. Myöskään nyt hyvin toimivia palveluketjuja ei tule hukata uudistuksen yhteydessä.

 

Sekä terveys- että sosiaalipuolen toimintoja on ansiokkaasti tuotu jokaisen kolmen ns. substanssiosaston piiriin, mikä onkin välttämätöntä todellisten synergiahyötyjen esiin saamiseksi. Jatkossa muutosjohtamisen keskeinen haaste on muokata sektoreiden erilaisten kulttuurien asenteita ja perinteitä toimimaan aidosti yhteen ja muuntamaan siten palveluita nykytarpeita paremmin vastaaviksi ja potilaan sekä asiakkaan näkökulmasta selkeiksi.

 

Terveyslautakunta pitää hyvänä, että saman osaston ja budjetin alle on tuotu samaan hoitoketjuun kuuluvia eriasteisia toimintoja (ehkäisevät ja korjaavat), jolloin kannuste painottaa kevyempiä, edullisempia ja ongelmia ehkäiseviä toimintoja on rakennettu organisaatiomalliin sisään.

 

Lisäksi terveyslautakunta toteaa, että HUS-yhteydet on uudessa mallissa luotava koko lailla uudelta pohjalta.

 

Terveyslautakunta edellyttää myös, että jatkovalmistelussa arvioidaan uudistuksen mahdolliset vaikutukset lääkärien ja hoitohenkilökunnan rekrytointiin, työnkuvien monipuolisuuteen, perus- ja täydennyskoulutukseen sekä lääke- ja hoitotieteelliseen johtamiseen ja luodaan näiden osalta toimivat käytännöt ja rakenteet.

 

Kaupungin terveyskeskuksen terveyspalveluja käyttää vuosittain noin 400 000 ja HUS:n palveluja yli 150 000 helsinkiläistä. Sosiaalitoimen kanssa yhteisiä asiakkaita arvioidaan olevan muutamia kymmeniä tuhansia, kun päivähoitoa ja pelkkää toimeentulotukea saavia ei lueta mukaan. Esitetyssä organisaatioratkaisussa on erityisesti huomioitu viimeksi mainitut terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yhteiset, paljon palveluja tarvitsevat ja käyttävät moniongelmaiset asiakkaat. Kuitenkin vähintään yhtä tärkeää on varmistaa uudessa virastossa terveydenhuollon asiakkaiden suuren enemmistön, pelkkiä perus- ja erikoissairaanhoidon palveluja tarvitsevien henkilöiden hoidon sujuvuus ja tehokkuus samoin kuin sujuvat ja selkeät yhteistyö- ja vastuusuhteet HUSin ja sen toimijoiden kanssa.

 

Hallinnon ja hallinnollisten tukipalvelujen erottaminen toiminnan osastoista ja keskittäminen on oikea ratkaisu. Niiden muodostaminen kolmeksi tai vähintään kahdeksi eri osastoksi on tärkeää, jotta yhdistetyn viraston suurta budjettia ja henkilöstöä sekä tulevaisuudessa yhä tärkeämmäksi nousevaa tietohallintoa johtavilla henkilöillä on mahdollisuus yhdessä muiden osastopäälliköiden kanssa tehdä suoraa yhteistyötä johtoryhmässä ja tukea prosessien kehittämistä.

 

Terveyslautakunta katsoo, että johtosäännön kohta 2 § tulee muuttaa muotoon "Lautakunnassa on 13 jäsentä". Koska sosiaali- ja terveystoimen alue on erittäin suuri Helsingin kaupungin hallintokokonaisuudessa, tulee lautakunnassa olla vähintään 13 jäsentä. Näin turvataan lautakunnan laaja-alainen asiantuntemus ja moniarvoinen yhteiskunnallinen edustavuus.

 

Terveyslautakunta katsoo, että on tärkeätä, että lautakunta päättää hoitopaikoista ja sairaansijoista ja, että tämä tehtävä on syytä kirjata johtosääntöön, kuten se on nyt terveysjohtosäännössä.

 

Terveyslautakunta esittää, että palvelusetelipalvelutuottajien hyväksymiskriteerit siirrettäisiin virastopäälliköltä sosiaali- ja terveyslautakunnan päätettäväksi.

 

Lisäksi terveyslautakunta esittää, että johtosäännön alla mainitut pykälät muutetaan kuulumaan seuraavasti:

 

10 §

Perhe- ja sosiaalipalvelujen toimiala

 

Osasto huolehtii perhe- ja sosiaalipalveluista sekä lautakunnan määräämistä muista palveluista hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti.

 

11 §

Terveys- ja päihdepalvelujen toimiala

 

Osasto huolehtii terveys-, päihde- ja päivystyspalveluista sekä lautakunnan määräämistä muista palveluista hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti.

 

12 §

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen toimiala

 

Osasto huolehtii sairaala-, kuntoutus-, hoiva- ja vammaispalveluista sekä lautakunnan määräämistä muista palveluista hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti.

 

Samalla terveyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että sosiaali- ja terveysvirastoon perustetaan 1.1.2013 lukien virastopäällikön virka ja seuraavat osastopäälliköiden virat:

 

  • Perhe- ja sosiaalipalvelujen osaston osastopäällikkö
  • Terveys- ja päihdepalvelujen osaston osastopäällikkö
  • Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osaston osastopäällikkö
  • Henkilöstö- ja kehittämispalvelujen osaston osastopäällikkö
  • Talous- ja tukipalvelujen osaston osastopäällikkö
  • Tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikkö tai

 

mikäli hallinnon toimintojen osalta päädytään muuttamaan alkuperäistä esitystä edellä olevan lausunnon pohjalta, edellä esitettyjen kolmen hallinnon toimintoja varten perustettaviksi esitettävien osastopäällikön virkojen sijasta perustetaan kaksi osastopäällikön virkaa.

 

Terveyslautakunta haluaa kaupunginhallituksen ottavan huomioon, että uudessa organisaatiossa on tiedossa palkkaepäkohtien korjaamisen tarve, koska tehtäväkohtaiset palkat vaihtelevat samoissa tehtävissä. Uuden organisaation henkilöstön palkkaus pitää olla tehtävien vaativuuden arviointiin perustuvaa. Palkkaepäkohtien korjaaminen edellyttää keskitettyä erillisrahoitusta.

 

Lisäksi terveyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että terveyskeskuksen toimitusjohtajan virka (vak nro 019000) lakkautetaan ja perustetaan uusi sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikön virka siitä alkaen, kun se on mahdollista.

 

Edelleen lautakunta päätti esittää, että lakkautetaan seuraavat osastopäällikön virat siitä lukien, kun se on mahdollista eikä virkoja enää tarvita:

  • johtajahammaslääkäri (vak. nro 026710)
  • johtajalääkäri, (vak. nro 026711)
  • johtajapsykiatri, (vak. nro 026713)
  • kehittämisjohtaja, (vak. nro 019100 )
  • kotihoidon johtaja (vak. nro 026832)
  • terveysasemien johtaja (vak. nro 026709)”

 

Terveyslautakunnan lausuntoesitykseen tekemät oleellisimmat muutokset:

1. Tulevan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenmäärä

Lautakunta päätti äänin 9 - 0 esittää vastoin esitettyä ehdotusta, että tulevan sosiaali- ja terveyslautakunnan tulisi olla 13-jäseninen. Alkuperäinen esitys oli, että lautakunta olisi 11-jäseninen.

 

Jäsen Leppänen esitti, että tuleva lautakunta olisi 15-jäseninen, mutta hänen ehdotuksensa hävisi äänin 2 (Leppänen, Autti) - 7 (Kuuskoski, Heistaro, Muurinen, Snäll, Tuominen, Kousa ja Malinen) äänestyksessä Kuuskosken esitykselle, jossa esitettiin, että tuleva lautakunta olisi 13-jäseninen.

2. Toiminnallinen osastojako

Toisin kun esittelijä ehdotti, lautakunta kannatti äänin 7 (Muurinen, Heistaro, Snäll, Kuuskoksi, Tuominen, Kousa ja Malinen) - 2 (Autti ja Leppänen) kaupunginsairaalan toimintojen hajauttamista kahden eri osaston tehtäväksi.

 

Lisäksi lautakunta esitti äänin 6 (Malinen, Autti, Leppänen, Kousa, Tuominen ja Snäll) - 3 (Muurinen, Heistaro ja Kuuskoski) muutoksena osastojakoon, että vammaisten sosiaalipalvelu ja vammaisneuvonta sijoitetaan perhe- ja sosiaalipalvelujen osaston tehtäväksi sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osaston sijasta.

3. Hallinnon ja hallinnollisten tukipalvelujen keskittäminen 
 

Lautakunta päätti esittää äänin 7 (Muurinen, Heistaro, Snäll, Kuuskoksi, Tuominen, Kousa ja Malinen) - 2 (Leppänen ja Autti), että hallinto ja hallinnolliset tukipalvelut muodostavat kolme tai vähintään kaksi eri osastoa. Esittelijä ehdotti ko. palvelujen keskittämistä yhteen tai enintään kahteen osastoon.   

4. Muut muutokset

Lautakunta päätti esittää, että johtosääntöön lisätään:

  1. että lautakunta päättää hoitopaikkojen ja sairaansijojen määrän ja
  2. että lautakunta vahvistaa virastopäällikön sijasta palvelusetelipalvelutuottajien hyväksymiskriteerit.

Ensiksi mainittu lisäysesitys tehtiin yksimielisesti äänin 9 - 0 ja toinen lisäysesitys äänin 6 (Leppänen, Autti, Malinen, Tuominen, Kousa ja Kuuskoski) - 3 (Muurinen, Heistaro ja Snäll).

 

Lisäksi lautakunta päätti äänin 6 (Malinen, Autti, Leppänen, Tuominen, Kousa ja Kuuskoski) - 0 (Muurinen, Heistaro ja Snäll äänestivät tyhjää) lisätä lausuntoon palkkaepäkohtien korjaustarvetta koskevan kappaleen, joka on esitetty yllä olevan lausunnon kolmanneksi viimeisessä kappaleessa.

 

Liite 1

Organisaatiokaaviot

 

Liite 2

Esitys johtosäännöksi

 

Liite 3

Johtosääntöesityksen perustelut.pdf

 

Liite 4

120417osastopäälliköidenlausunnot.pdf

 

Liite 5

Henkilöstön yhteistoimintaryhmän lausunto esityksestä

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

 

Helsinki kutsuu esittämään ajatuksia tulevaisuuden Helsingistä

$
0
0

Helsinki kutsuu ideoimaan parempaa kotikaupunkia. Kaupungin verkkosivuilla avataan maanantaina 28. toukokuuta aivoriihi, jossa kaikki voivat vapaasti esittää ajatuksiaan ja kommentoida toisten ehdotuksia siitä, miten kaupungin palveluja tulisi kehittää, millaista Helsinkiä pitäisi rakentaa ja mitä tekoja toiveiden Helsingin toteuttamiseksi tarvitaan.

Kolme viikkoa aikaa osallistua

Ideointiin voivat osallistua kaikki kaupunkilaiset ja kaupungissa vierailevat. Myös helsinkiläiset yritykset ja yhteisöt kutsutaan mukaan pohtimaan kaupungin tulevaisuutta. Verkkoaivoriihi avautuu maanantaina 28. toukokuuta ja päättyy sunnuntaina 17. kesäkuuta 2012.

Aivoriiheen pääsee osoitteesta: www.hel.fi/vaikutahelsinkiin (suomi), www.hel.fi/paverkahelsingfors (ruotsi) ja www.hel.fi/helsinkiwebthinktank (englanti).

Helsingin kirjastoissa ja Virka-infossa kaupungintalolla voi saada opastusta verkkoaivoriiheen osallistumisesta. Jos ei halua osallistua aivoriiheen verkossa, ideoita voi esittää myös perinteisesti paperilla.  

Aivoriihi tukee päättäjien työtä

Aivoriihi on osa Helsingin kaupungin tulevien vuosien tavoitteiden valmistelua. Kaupunkilaisten ajatuksia ja ideoita hyödynnetään kaupungin palvelujen suunnittelussa. Verkkoaivoriihen tuloksia käytetään, kun kaupungin virastot ja liikelaitokset valmistelevat esityksiään tulevan valtuustokauden 2013–2016 kaupungin strategiaohjelmaan. Uusi kaupunginvaltuusto päättää Helsingin tavoitteista ja tärkeimmistä kehittämiskohteista vuoden 2013 keväällä.  

Kaupungin johto pahoittelee alkuvuoden laskutuksen myöhästymistä

$
0
0

Kaupungin uuden taloushallinnon tietojärjestelmän käyttöönotossa on ollut vaikeuksia. Laskutus on siksi myöhässä. Vuoden ensimmäisiä laskuja on lähetetty asiakkaille vasta maaliskuussa.

Helsingin kaupungille on tärkeää, että asiakkaat voivat jatkossakin luottaa kaupungin toimintaan. 

”Helsingin kaupungin virastossa tehdään nyt hartiavoimin töitä, jotta laskujen myöhästyminen kurotaan umpeen mahdollisimman pian.”, sanoo kaupungin talousarviopäällikkö Tuula Saxholm. ”Pahoittelen laskujen myöhästymisestä mahdollisesti aiheutunutta haittaa”, Saxholm jatkaa. "

Kaupungin lähettämissä laskuissa on 14 vuorokauden maksuaika. Jos haluatte neuvotella ja sopia maksujärjestelyistä, niin pyydämme ottamaan yhteyttä laskutuksen asiakaspalveluun:

  • Sosiaaliviraston ja terveyskeskuksen asiakasmaksut, puh. 09 310 25300
  • Muu laskutus, puh. 09 310 25630

Numeroissa palvellaan arkisin klo 8.15–16.00.

Terveyskeskuksen osalta tammi-, helmi- ja maaliskuun palvelut on pääosin laskutettu (tilanne 15.5.2012).

Laskutuksen etenemistä voi seurata alla olevasta linkistä:

Lista laskutuksen tilanteesta virastoittain

Kaupungin johto pahoittelee tilannetta (pdf)

Tietoa laskutuksen uudistumisesta: www.hel.fi/laskut2012

Terveyslautakunnan päätöstiedote 8.5.

$
0
0

2

Ilmoitusasiat (pdf) (html)
Merkittiin tiedoksi

3

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano (pdf) (html)
Esityksen mukaan

4

Terveyskeskuksen toiminnan ja talouden ennuste 31.3.2012 (pdf) (html)
Esittelijän korjaaman ehdotuksen mukaan. Esittelijä korjasi sitovien laatutavoitteiden taulukkoa seuraavasti (korjatut luvut on alleviivattu)

 

Sitovat tavoitteetTA 2012Enn. 31.3. Ero TA
Keskimääräinen odotusaika Hus-terke (kaupunginsairaala)      
      
2 4   -2
Odotusaika Terke (Psykiatria)
Sosiaalivirastoon, yli 6 kk
jonottaneiden määrä   
 0 30  -30
Hammashoitoa yli 6 kk jonottaneiden
määrä   
 0   0   0
Sijaiskäytön ja varahenkilöstö-
kustannusten muutos
-2  0+2
Kotihoidossa olevien yli 75-vuotiaiden suhteellinen osuus yli 75-vuotiaista, %13   13    0

  

5

Malmi-Marian päivystysyksikön eräiden sairaansijojen muutokset (pdf) (html)

Esittelijän korjaaman ehdotuksen mukaan. Esittelijä poisti virheellisinä esittelytekstin neljännestä kappaleesta seuraavat kaksi viimeistä virkettä: ”Helsingin kaupungilta jäi saamatta Marian päivystyspoliklinikan hoitopäivämaksuja n. 130 000 euroa. Jos mukaan lasketaan vielä Haartmanin päivystyksen oletetut vuoden 2011 yli 15h-hoitopäivät (n. 2400 hoitopäivää), niin menetetyt asiakasmaksut nousevat jo yli 200 000 euroon.”

6

Sairaansijojen vahvistaminen vuodelle 2012 (pdf) (html)
Esityksen mukaan

7

Psykoterapiakuntoutuksen puitejärjestelyä koskevat tarjouspyyntöasiakirjat (pdf) (html)
Esityksen mukaan

8

Kotihoitopäällikön ero ja viran väliaikaisen hoitajan määrääminen (pdf) (html)
Esityksen mukaan                                                                                                          

9

Lausunto tarkastuslautakunnan vuoden 2011 arviointikertomuksesta (pdf) (html)
Esityksen mukaan.

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

10

Lausunto ehdotuksesta globaalin vastuun strategiaksi ja sen taustamuistiosta (pdf) (html)
Muuten esityksen mukaan, mutta lautakunta teki päätöksen viidennen kappaleen loppuun puheenjohtaja Malisen esityksestä jäsen Leppäsen kannattamana äänin 6 (Malinen, Leppänen, Toijonen, Tuominen, Kousa ja Kuuskoski) – 3 (Heistaro, Inborr ja Snäll) seuraavan lisäyksen: ”
Terveyslautakunta esittää, että globaalin vastuun strategian osana kaupunki päättää hankinnoissaan välttää yhteistyötä toimittajien kanssa, jotka käyttävät ns. veroparatiiseja verojen kiertämiseen.”

 

Liite 1

Globaalin vastuun strategia ehdotus

 

Liite 2

Globaalin vastuun strategia taustamuistio

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

11

Lausunto aloitteesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmän perustamisesta (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

12

Lausunto aloitteesta lähipalvelujen turvaamisesta organisaatiouudistuksen yhteydessä (pdf) (html)
Esityksen mukaan

13

Lausunto Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksesta nro 12099 (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Liite 1

Hernesaaren osayleiskaavaehdotus selostus

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

14

Vastaus esitykseen Naulakallion koulun kouluterveydenhoitajan resursseista (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Liite 1

Koulun johtokunnan esitys

 

Terve Potilas -lehden kesänumero ilmestyy 23.5.

$
0
0

Seuraava Terve Potilas -lehti ilmestyy keskiviikkona 23.5. Lehden teemoina ovat tällä kertaa nivelkivut ja tekonivelleikkaus, normaali vatsan toiminta, luonnossa liikkuminen sekä lasten lihavuus. Lisäksi annetaan vinkkejä herkullisista kesäjuomista ja omien vihannesten kasvattamisesta.

Lehti on ilmainen ja noudettavissa terveysasemilta tai luettavissa netistä osoiteessa www.tervepotilas.fi.


Terveyslautakunnan päätöstiedote 22.5.

$
0
0

2

Ehdotus terveyskeskuksen strategiasuunnitelmaksi vuosille 2013 - 2015 (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Liite 1

Ehdotus terveyskeskuksen strategiasuunnitelmaksi 2013- 2015

3

Esitys vuoden 2013 talousarvioksi ja vuosien 2014-2015 taloussuunnitelmaksi (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Liite 1

Esitys terveyskeskuksenvuoden 2013 talousarvioksi ja vuosien 2014- 2015 taloussuunnitelmaksi

 

Liite 2

Esitys terveyskeskuksen talousarvioksi kaupungin talousarviokirjassa

4

Terveyslautakunnan lausunto suolistosyövän seulontaa koskevasta talousarvioaloitteesta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

5

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta kotihoidon liikuntaryhmien kuljetuksista ja rahoituksesta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

6

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta kouluterveydenhuollon henkilöstön ja koulupsykologien palkkaamisesta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

7

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta lisämäärärahasta avohoidon kuntoutustoimintaan (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

8

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta matalan kynnyksen palvelupaikan perustamisesta väkivaltaa kokeneille naisille (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

9

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta moniammatillisen kiputyöryhmän toiminnan mahdollistamisesta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

10

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta alle 65-vuotiaiden palveluasumispaikkojen lisäämisestä (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

11

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta sisäisen valvonnan ja palvelujen toteutumisesta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

12

Terveyslautakunnan lausunto päivähoidon, koulujen sekä sosiaali- ja terveysasemien ja palveluasumisen lisäämisestä (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

13

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta kotihoidon henkilökunnan lisäämisestä ja toiminnan kehittämisestä (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

14

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta läheisväkivaltaan puuttumisen kokeilusta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

15

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta maahanmuuttajataustaisille naisille ja lapsille suunnatun toiminnan turvaamisesta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

16

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta Vinkin toiminnan turvaamisesta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

17

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta terveys- ja sosiaalipalveluista (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

18

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta lähipalvelujen turvaamisesta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

19

A-klinikkasäätiön Helsingin terveys- ja sosiaalineuvontapiste Vinkin palvelut vuonna 2013 (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Liite 1

Hel 2012-005955 A-klinikkasäätiön esitys

20

Helsingin Alzheimer-yhdistys ry, muistineuvolatoiminnan ostopalvelusopimus vuodelle 2013 (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Liite 1

Hel 2012-005649 hakemus ostopalvelusopimuksesta

21

Terho-säätiön Terhokodin ostopalvelut vuodelle 2013 (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Liite 1

Hel 2012-005961 Terho-säätiön esitys

22

Rahoitusvaraus Tyttöjen Talolta vuonna 2013 ostettaviin palveluihin (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Liite 1

Hel 2012-005656 Tyttöjen Talo hakemus

23

Vastaus esitykseen veteraanien kuntoutusmäärärahan lisäämisestä vuonna 2013 (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Terveyslautakunnan päätöstiedote 29.5.

$
0
0

3

Ilmoitusasiat (pdf) (html)

Merkittiin tiedoksi

4

Ehdotus terveyskeskuksen strategiasuunnitelmaksi vuosille 2013 - 2015 (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Liite 1

Ehdotus terveyskeskuksen strategiasuunnitelmaksi 2013- 2015

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

5

Esitys vuoden 2013 talousarvioksi ja vuosien 2014 - 2015 taloussuunnitelmaksi (pdf) (html)

 

Esittelijä teki esityksen liitteisiin 1 ja 2 seuraavat lautakunnan hyväksymät muutokset (korjatut kohdat alleviivattu):


1) talousarvioesityksen (esityksen liite 1) sekä talousarvioesityksen perustelutekstin (esityksen liite 2) kohtaan: ”Lainsäädäntömuutokset”, 5. kappaleen 1. virke korvataan seuraavalla tekstillä:
Kaupunginvaltuusto päätti 23.5.2012 kokouksessaan merkitä terveyslautakunnan ja sosiaalilautakunnan palvelusetelikokeilun väliraportit tiedoksi. Samalla kaupunginvaltuusto päätti oikeuttaa terveyslautakunnan ja sosiaalilautakunnan jatkamaan 25.8.2010 päätettyjä palvelusetelikokeiluja 1.7.2012 - 31.12.2013.

2) talousarvioesityksen (esityksen liite 1) sekä talousarvioesityksen perustelutekstin (esityksen liite 2) kohtaan: ”Tuottavuutta edistävät toimenpiteet, 4. kotihoitoa koskevan 3. kappaleen 2. virke muutetaan kuulumaan: ”Vuonna 2012 pilotoidaan virtuaalihoitaja-järjetelmä, jossa asiakkaiden seuranta ja yhteydenpito asiakkaiden kanssa mahdollistuu kuvallisena 24 h vuorokaudessa. Mahdollisesta käyttöönotosta päätetään sen jälkeen, kun pilotoinnin tulokset ovat arvioitavissa..”

3) talousarvioesityksen (esityksen liite 1) sekä talousarvioesityksen perustelutekstin (esityksen liite 2) kohtaan: ”Terveysasemat” kolmannen kappaleen sähköistä asioita koskevan toisen lauseen jälkeen lisätään seuraava uusi lause: ” Samalla on turvattava niiden henkilöiden mahdollisuus henkilökohtaiseen asiointiin, jotka eivät pysty käyttämään sähköisiä palveluja.”

Lisäksi lautakunta teki äänestysten jälkeen päätösehdotukseen ja liitteisiin 1 ja 2 seuraavat muutokset:

1) Lautakunta lisäsi päätösehdotuksen loppuun puheenjohtaja Malisen esityksestä jäsen Leppäsen kannattamana äänin 6 (puheenjohtaja Malinen, jäsenet Leppänen, Autti, Kousa, Latikka ja Tuominen) - 0 seuraavat kappaleet (jäsenet Heistaro, Muurinen ja Snäll äänestivät tyhjää):

”Terveyslautakunta haluaa tuoda julki huolensa terveyskeskuksen vuoden 2013 budjettiesityksestä, koska se ei huomioi täysimääräisesti vuoden 2012 palkankorotusten vaikutuksia ja yleistä kustannustason nousua. Lisäksi vuoden 2013 palkankorotukset on laitettu budjettiesityksen sisään aiemman keskitetyn palkankorotusrahoituksen sijaan.

Samaan aikaan kaupungin väestömäärä ja terveyskeskuksen palveluiden kysyntä kasvaa jatkuvasti, mm. kotihoitoon on tulossa ensi vuonna 50 000 asiakaskäyntiä ja terveysasemille 5000 asiakasta lisää. Lisäksi kotihoidossa siirrytään raskashoitoisempaan asiakaskuntaan.

Esitetyllä budjettiraamilla terveyskeskuksen tulee olemaan hyvin vaikeaa saavuttaa sille asetettuja palvelutavoitteita."

2) Lautakunta lisäsi yksimielisesti päätösehdotuksen loppuun puheenjohtaja Malisen esityksestä jäsen Leppäsen kannattamana seuraavan kappaleen:

”Terveyslautakunta haluaa kaupunginhallituksen ottavan huomioon, että uudessa organisaatiossa on tiedossa palkkaepäkohtien korjaamisen tarve, koska tehtäväkohtaiset palkat vaihtelevat samoissa tehtävissä. Uuden organisaation henkilöstön palkkaus pitää olla tehtävien vaativuuden arviointiin perustuvaa. Palkkaepäkohtien korjaaminen edellyttää keskitettyä erillisrahoitusta. ”

3) Lautakunta lisäsi yksimielisesti jäsen Autin esityksestä jäsen Leppäsen kannattamana talousarvioesityksen (liite 1) sekä talousarvioesityksen perustelutekstin (esityksen liite 2) kohtaan ”Tuottavuutta edistävät toimenpiteet” kotihoitoa koskevan 4. kappaleen loppuun seuraavan virkkeen: ”Samalla on myös turvattava kevyempää hoitoa ja palveluja tarvitsevien henkilöiden tuen saanti.”

 

Liite 1

Esitys terveyskeskuksenvuoden 2013 talousarvioksi ja vuosien 2014- 2015 taloussuunnitelmaksi

 

Liite 2

Esitys terveyskeskuksen talousarvioksi kaupungin talousarviokirjassa

 

Liite 3

Henkilöstön yhteistoimintaryhmän lausunto talousarvioehdotuksesta.pdf

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

6

Terveyslautakunnan lausunto suolistosyövän seulontaa koskevasta talousarvioaloitteesta (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

7

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta kotihoidon liikuntaryhmien kuljetuksista ja rahoituksesta (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

8

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta kouluterveydenhuollon henkilöstön ja koulupsykologien palkkaamisesta (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

9

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta lisämäärärahasta avohoidon kuntoutustoimintaan (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

10

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta matalan kynnyksen palvelupaikan perustamisesta väkivaltaa kokeneille naisille (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

11

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta moniammatillisen kiputyöryhmän toiminnan mahdollistamisesta (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

12

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta alle 65-vuotiaiden palveluasumispaikkojen lisäämisestä (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

13

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta sisäisen valvonnan ja palvelujen toteutumisesta (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

14

Terveyslautakunnan lausunto päivähoidon, koulujen sekä sosiaali- ja terveysasemien ja palveluasumisen lisäämisestä (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

15

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta läheisväkivaltaan puuttumisen kokeilusta (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

16

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta kotihoidon henkilökunnan lisäämisestä ja toiminnan kehittämisestä (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

17

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta maahanmuuttajataustaisille naisille ja lapsille suunnatun toiminnan turvaamisesta (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

18

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta Vinkin toiminnan turvaamisesta (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

19

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta terveys- ja sosiaalipalveluista (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

20

Terveyslautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta lähipalvelujen turvaamisesta (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

21

A-klinikkasäätiön Helsingin terveys- ja sosiaalineuvontapiste Vinkin palvelut vuonna 2013 (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Hel 2012-005955 A-klinikkasäätiön esitys

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

22

Helsingin Alzheimer-yhdistys ry, muistineuvolatoiminnan ostopalvelusopimus vuodelle 2013 (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Hel 2012-005649 hakemus ostopalvelusopimuksesta

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

23

Terho-säätiön Terhokodin ostopalvelut vuodelle 2013 (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Hel 2012-005961 Terho-säätiön esitys

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

24

Rahoitusvaraus Tyttöjen Talolta vuonna 2013 ostettaviin palveluihin (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Hel 2012-005656 Tyttöjen Talo hakemus

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

25

Vastaus esitykseen veteraanien kuntoutusmäärärahan lisäämisestä vuonna 2013 (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

26

Ylilääkäri Kähösen ero ja avoimen viran hoitajan määrääminen (pdf) (html)

Esityksen mukaan

27

Lääkärityövoiman vuokraaminen kaupunginsairaalaan (pdf) (html)

Esityksen mukaan

28

Terveyslautakunnan lausunto muistiosta ja lakiluonnoksesta ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta ja iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (pdf)(html)

Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan. Esittelijä lisäsi lausunnon kuudennen kappaleen neljänneksi viimeiseksi lauseeksi seuraavan virkkeen: ” Terveyslautakunta haluaa lisäksi tuoda esille, että nykyisin pitkäaikainen ympärivuorokautinen hoito voidaan järjestää myös tehostetun palveluasumisen keinoin.”

29

Terveyslautakunnan lausunto aloitteesta rajatusta palvelusetelikokeilusta (pdf) (html)

Äänin 6 (puheenjohtaja Malinen ja jäsenet Autti, Leppänen, Tuominen, Kousa ja Latikka) - 3 (jäsenet Heistaro, Muurinen ja Snäll) esityksen mukaan.

 

Äänestyksessä hävinnyt jäsen Heistaron tekemä varapuheenjohtaja Muurisen kannattama esitys oli, että lausunnon loppuun ennen terveysvaikutusten arviointia lisätään seuraava teksti: "Terveyslautakunta pitää kuitenkin lähtökohtaisesti kannatettavana kaikkia toimia, joilla on mahdollista tukea asiakkaiden selvitytymistä omassa kodissaan mahdollisimman pitkään."

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

30

Terveyslautakunnan lausunto aloitteesta selvityksestä TyöterveysPlus:n perustamiseksi (pdf) (html)

Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan. Esittelijä muutti lausunnon kappaleen 5 viimeisen lauseen kuulumaan seuraavasti: ”Työnantaja voi lisäksi niin halutessaan järjestää sairaanhoitoa ja muita terveyspalveluja.”

31

Terveyslautakunnan lausunto aloitteesta sähköisen ajanvarausjärjestelmän kehittämisestä (pdf) (html)

Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan. Esittelijä korjasi lausunnon neljännen kappaleen kolmannen virkkeen kuulumaan seuraavasti: ” Terveydenhuollon ammattihenkilö, terveyden-, sairaan-, lähi-/perus- tai hammashoitaja, arvioi potilaan hoidon tarpeen ja sen kiireellisyyden potilaan puhelimitse, kirjeitse tai sähköisen asioinnin avulla tekemän yhteydenoton perusteella (alleviivattu kohta muutettu).

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

32

Terveyslautakunnan lausunto aloitteesta oikeuspsykiatristen potilaiden hoitamisesta Kellokosken sairaalassa (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Terveyskeskuksen henkilöstölehti Terveiset 2/2012 ilmestynyt

$
0
0

Terveiset 2/2012Terveyskeskuksen Terveiset-henkilöstölehden vuoden 2012 toisessa numerossa aiheina ovat mm. terveyskeskuksen omahoitotarvikejakelutoiminta, Laakson fysiatrian poliklinikka, terveyskeskuksen potilasturvallisuussuunnitelma, liikkuva suunhoidon yksikkö Liisu sekä työhyvinvointi muutoksessa, mistä aiheesta lehdessä kirjoittaa työterveyspsykologi Hanna Valkonen.

Lehden voi lukea pdf-muodossa alla olevasta linkistä.

Terveiset 2/2012

Jo 800 osanottajaa Helsingin verkkoaivoriihessä – vastausaikaa vielä runsas viikko

$
0
0

Noin 800 henkilöä on jo osallistunut Helsingin kaupungin aivoriiheen, jossa kerätään ideoita paremmasta kotikaupungista. Reilu viikko sitten avatussa verkkokyselyssä voi vapaasti esittää ajatuksia ja kommentoida toisten ehdotuksia siitä, miten kaupungin palveluja tulisi kehittää, millaista Helsinkiä pitäisi rakentaa ja mitä tekoja toiveiden Helsingin toteuttamiseksi tarvitaan.

Aivoriihi tukee päättäjien työtä

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kutsuu mukaan kaikkia kaupunkilaisia, kaupungissa vierailevia, yrityksiä ja yhteisöjä. ”Osallistuminen kannattaa. Vastauksista kootaan yhteenveto, joka on hyvää aineistoa, kun seuraavaa kaupungin strategiaohjelmaa valmistellaan.”

Aivoriihi on osa Helsingin kaupungin tulevien vuosien tavoitteiden valmistelua. Kaupunkilaisten ajatuksia ja ideoita hyödynnetään kaupungin palvelujen suunnittelussa. Verkkoaivoriihen tuloksia käytetään, kun kaupungin virastot ja liikelaitokset valmistelevat esityksiään tulevan valtuustokauden 2013–2016 strategiaohjelmaan. Uusi kaupunginvaltuusto päättää Helsingin tavoitteista ja tärkeimmistä kehittämiskohteista vuoden 2013 keväällä.

Katso kaupunginjohtajan kutsu videolta ja osallistu aivoriiheen osoitteessa:

www.hel.fi/vaikutahelsinkiin (suomi)
www.hel.fi/paverkahelsingfors (ruotsi)
www.hel.fi/helsinkiwebthinktank (englanti)

Helsingin kirjastoissa ja Virka-infossa kaupungintalolla voi saada opastusta verkkoaivoriiheen osallistumisesta. Jos ei halua osallistua aivoriiheen verkossa, kirjastoissa ja Virka-infossa ideoita voi esittää myös perinteisesti paperilla.

Verkkoaivoriihi päättyy sunnuntaina 17. kesäkuuta 2012.

Virhe kesän terveyspalveluista kertovassa Helsinki-info-lehden jutussa

$
0
0

Helsinki-info-lehden numero 3/12 on äskettäin jaettu jokaiseen helsinkiläiseen talouteen. Lehdessä on kerrottu kesän terveyspalveluista otsikolla "Terveyspalvelut kesäaikaan". Juttuun on pujahtanut valitettava virhe, joka on sotkenut keskenään Malmin ja Marian sairaalat. Toisin kuin jutussa virheellisesti kerrotaan, terveysasemien ollessa kiinni hoidetaan kiireellistä apua tarvitsevat potilaat iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinä Haartmanin, Jorvin, Marian (ei siis Malmin), Peijaksen sekä Lasten ja nuorten sairaalassa. Pahoittelemme virhettä.

Helsingin terveysasemien ja neuvoloiden palvelut kesällä 2012
Hammashoidon palvelut kesällä 2012

Helsinki-info-lehden voi lukea verkossa osoitteessa www.hel.fi/helsinki-info.

Kaupungin laskuissa päästy lähelle normaalitilannetta

$
0
0

Vuoden alusta käyttöön otetun Helsingin kaupungin taloushallinnon tietojärjestelmän ongelmat alkavat olla ohi. Tällä hetkellä on lähettämättä parisenkymmentätuhatta laskua eli asiakaskäynneistä kertyvä normaali määrä. E-laskut ovat käytössä, jos uudet sopimukset on tehty. Suoraveloitus ei vielä toimi moitteettomasti eikä ennakkoilmoituksesta huolimatta kaikkia laskuja ole vielä peritty.

Tarvittaessa asiakkaat voivat hakea lisäaikaa maksuilleen. Pääsääntöisesti kaupungin lähettämissä laskuissa on aina 14 vuorokauden maksuaika.

Lisätietoja asiakkaiden omista laskuista:

  • Sosiaaliviraston ja terveyskeskuksen asiakasmaksut, puh. 09 310 25300
  • Muut laskut, puh. 09 310 25630

Numeroissa palvellaan arkisin klo 8.15–15.00.
Laskutuksesta saa tietoa myös osoitteessa www.hel.fi/laskut2012

Palveluja keskitetään juhannuksen jälkeen

$
0
0
Juhannuksen jälkeen helsinkiläisiä palvelee yhdeksän terveysasemaa ja kolmetoista neuvolaa. Koko kesän on auki yhdeksän hammashoitolaa. Terveysasemilla ei järjestetä kesällä iltavastaanottoja (klo 16–18). Päivystykset ovat auki normaalisti koko kesän. Terveyspalvelujen neuvonta (09 10023) palvelee helsinkiläisiä kesälläkin ympäri vuorokauden.

Juhannuksen jälkeen helsinkiläisiä palvelee yhdeksän terveysasemaa ja kolmetoista neuvolaa. Koko kesän on auki yhdeksän hammashoitolaa. Terveysasemilla ei järjestetä kesällä iltavastaanottoja (klo 16–18). Päivystykset ovat auki normaalisti koko kesän. Terveyspalvelujen neuvonta (09 10023) palvelee helsinkiläisiä kesälläkin ympäri vuorokauden.

Keskikesällä on auki yhdeksän terveysasemaa

Terveysasemat sekä Herttoniemen ja Kivelän omahoitotarvikejakelupisteet ovat auki 4.6.–31.8. ma–pe klo 8–16.

Terveysasemien toiminta keskitetään 25.6.–27.7. alla mainituille terveysasemille. Tänä aikana terveysasemilla hoidetaan äkillisesti sairastuneet potilaat ja ennalta sovitut seurantakäynnit.

Itäkeskuksen terveysaseman ja neuvolan palvelut muuttavat uudelle Myllypuron terveysasemalle, Jauhokuja 4, maanantaina 30. heinäkuuta. Oulunkylän terveysasema on korjaustyön vuoksi kiinni 25.6.–19.8. Kallion terveysasemalla sijaitseva tupakkaklinikka on kiinni 25.6.–27.7.

  • Haagan terveysasema, Huovitie 5, palvelee Haagan, Kannelmäen ja Malminkartanon terveysaseman asiakkaita.
  • Herttoniemen terveysasema, Kettutie 8 M, palvelee Herttoniemen, Itäkeskuksen ja Kivikon terveysaseman asiakkaita. Herttoniemen terveysasema palvelee Itäkeskuksen asiakkaita jo torstaina 21.6.
  • Kallion terveysasema, Eläintarhantie 3 D ja E ja Toinen linja 4 C, palvelee Kallio ja Vallilan terveysaseman asiakkaita.
  • Koskelan terveysasema, Käpyläntie 11, palvelee Koskelan ja Oulunkylän terveysaseman asiakkaita 19.8. asti.
  • Laakson terveysasema, Lääkärinkatu 8 P, palvelee Laakson, Munkkiniemen ja Pitäjänmäen terveysaseman asiakkaita.
  • Malmin terveysasema, Talvelantie 4, palvelee Jakomäen, Malmin, Pihlajanmäen, Puistolan ja Suutarilan terveysaseman asiakkaita.
  • Maunulan terveysasema, Suursuonlaita 3 A, palvelee Maunulan ja Paloheinän terveysaseman asiakkaita.
  • Viiskulman terveysasema, Pursimiehenkatu 4, palvelee Lauttasaaren, Töölön ja Viiskulman terveysaseman asiakkaita.
  • Vuosaaren terveysasema, Kahvikuja 3 A, palvelee Kontulan, Laajasalon ja Vuosaaren terveysaseman asiakkaita.

Terveysasemien yhteystiedot

Osa laboratorioista kiinni kesällä

  • Kannelmäen, Pihlajamäen, Puistolan ja Vallilan terveysasemien laboratoriot ovat kiinni 25.6.–27.7.
  • Itäkeskuksen ja Kontulan terveysasemien laboratoriot suljetaan 21.6. klo 15. Toiminta siirtyy Myllypuron uuden terveysaseman laboratorioon, joka avataan 30.7. osoitteessa Jauhokuja 4.
  • Koskelan terveysaseman laboratorio on suljettu. Laboratorio on muuttanut uusiin tiloihin Oulunkylään, Ogelin liikekeskuksen 2. kerrokseen.
  • Marian sairaalan laboratorio ei ole iltaisin auki 25.6.–12.8.
  • Malmin näytteenottopiste on 18.6.–12.8. auki klo 8–14.30.

Muut HUSLabin laboratoriot palvelevat kesällä normaalisti.

Kolmetoista neuvolaa palvelee keskikesällä

Neuvoloiden toiminta keskitetään 25.6.–27.7. alla mainittuihin neuvoloihin. Tänä aikana neuvoloissa hoidetaan odottavien äitien, 6 kuukauden ikäisten ja sitä nuorempien lasten tarkastukset ja muut välttämättömät tarkastukset.

  • Haagan neuvola, Huovitie 5, palvelee Haagan ja Pitäjänmäen neuvolan asiakkaita
  • Herttoniemen neuvola, Kettutie 8, palvelee Herttoniemen ja Itäkeskuksen neuvolan asiakkaita
  • Kallion neuvola, Toinen linja 4 C, palvelee Kallion ja Vallilan neuvolan asiakkaita
  • Kontulan neuvola, Ostoskuja 3, palvelee Kivikon ja Kontulan neuvolan asiakkaita.
  • Koskelan neuvola, Käpyläntie 11, palvelee Koskelan ja Oulunkylän neuvolan asiakkaita 19.8. asti.
  • Lauttasaaren neuvola, Taivaanvuohentie 6, palvelee Lauttasaaren neuvolan asiakkaita.
  • Malmin neuvola, Talvelantie 4, palvelee Jakomäen, Malmin ja Suutarilan neuvolan asiakkaita.
  • Malminkartanon neuvola, Luutnantintie 12–14, palvelee Kannelmäen ja Malminkartanon neuvolan asiakkaita.
  • Maunulan neuvola, Suursuonlaita 3 A, palvelee Maunulan ja Paloheinän neuvolan asiakkaita.
  • Munkkiniemen neuvola, Laajalahdentie 30, palvelee Laakson ja Munkkiniemen neuvolan asiakkaita.
  • Pihlajamäen neuvola, Meripihkatie 8, palvelee Pihlajamäen ja Puistolan neuvolan asiakkaita.
  • Viiskulman neuvola, Pursimiehenkatu 4, palvelee Töölön ja Viiskulman neuvolan asiakkaita.
  • Vuosaaren neuvola, Kahvikuja 3 A, palvelee Laajasalon ja Vuosaaren neuvolan asiakkaita.

Neuvoloiden yhteystiedot

Koko kesän on auki kahdeksan hammashoitolaa

Osa hammashoitoloista on kesällä kiinni. Koko kesän auki olevat hammashoitolat:

  • Haagan terveysaseman hammashoitola, Huovitie 5
  • Haartmanin sairaalan hammashoitola, Haartmaninkatu 4, rakennus 12
  • Herttoniemen terveysaseman hammashoitola, Kettutie 8 M
  • Kallion terveysaseman hammashoitola, Toinen linja 4 C
  • Kannelmäen terveysaseman hammashoitola, Kaustisenpolku 6 B
  • Kivelän hammashoitola, Sibeliuksenkatu 12–14
  • Malmin terveysaseman hammashoitola, Talvelantie 4
  • Ruskeasuon hammashoitola, Mannerheimintie 172
  • Vuosaaren terveysaseman hammashoitola, Kahvikuja 3 A

Hammashoitoloiden kesän aukioloajat

Päivystykset auki normaalisti

Terveysasemien ollessa kiinni kiireellistä apua tarvitsevat potilaat hoidetaan iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinä Haartmanin, Jorvin, Marian ja Peijaksen sairaaloissa sekä Lastenklinikalla.

Suun terveydenhuollon päivystys on iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinä Haartmanin sairaalassa, Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Yhteydenotto etukäteen, puh. (09) 310 49999.

Terveyspalvelujen neuvontaa ympäri vuorokauden

Terveysneuvonta puh. (09) 10023 palvelee helsinkiläisiä koko kesän ympäri vuorokauden. Numerosta saa sairauksien hoito-ohjeita ja tietoja kesäajan terveyspalveluista.


Terveyslautakunnan päätöstiedote 19.6.

$
0
0

3

Ilmoitusasiat (pdf) (html)
Merkittiin tiedoksi

4

Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman toteutumisen tilannekatsaus (pdf) (html)
Esityksen mukaan.

 

Liite 1

Nimeämispäätös_ seurantaryhmä .pdf

5

Laakson kotisairaalan sairaansijojen tilapäinen sulkeminen (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

6

Lääkärityövoiman vuokraaminen terveyskeskuksen päivystysyksiköihin (pdf) (html)
Asia jätettiin pöydälle.

 

Liite 1

Tarjouspyyntö

 

Liite 2

Palvelukuvaus

 

Liite 3

Sopimusluonnos

 

Liite 4

Vähimmäisvaatimukset ja vertailuperusteet 

 

Liite 5

Hintavastauslomake

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

7

Kotihoitoavun ja kotisairaanhoidon asiakaspalveluostojen puitejärjestely (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Liite 1

Sopimusluonnos

 

Liite 2

Hintalomake

 

Liite 3

Ehdottomat vaatimukset

 

Liite 4

Vastauslomake

 

Liite 5

Kotih. organisaatio lähipalvelualueittain

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

8

Terveyslautakunnan lausunto aloitteesta rintamaveteraanien kuntoutuksesta (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

 

Terveyttä helsinkiläisille vuonna 2011

$
0
0

Valtaosa helsinkiläisistä käytti terveydenhuollon palveluja

Helsinkiläisistä 71 % käytti viime vuonna kaupungin tuottamia tai järjestämiä terveydenhuollon palveluja. Helsinkiläisten lisäksi palveluja käytti 27 000 ulkokuntalaista. Avohoitokäyntejä kertyi  lähes 4,6 miljoonaa ja vuodeosastopäiviä noin puoli miljoonaa.

Terveyskeskus selviytyi viime vuoden osalta hoitotakuusta pääosin hyvin. Ajoittain terveysasemien ja hammashoidon puhelinpalvelu kuitenkin ruuhkautui. Tämän vuoksi päätettiinkin, että terveysasemilla, neuvoloissa ja hammashoidossa otetaan käyttöön tämän vuoden aikana takaisinsoittopalvelu.

Hammashoidossa kiireettömään hoitoon pääsy varmistettiin aloittamalla palvelusetelikokeilu. Myös paksusuolen tähystystutkimuksissa ja lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapiassa aloitettiin palvelusetelikokeilut.  

Helsinkiläiset vaihtoivat maltillisesti terveysasemaa

Helsinkiläiset ovat voineet 1.5.2011 lähtien valita, millä Helsingin terveysasemalla tai neuvolassa he haluavat asioida. Terveysaseman lisäksi asukkaat ovat voineet valita hoidosta vastaavan omalääkäri¬–omahoitajatyöparin ja neuvolassa terveydenhoitajan. Valtaosa helsinkiläisistä on kuitenkin halunnut jäädä oman lähiterveysaseman asiakkaaksi. Vain alle kolme prosenttia on vaihtanut terveysasemaa.

Talous toteutui suunnitellusti

Terveyskeskuksen talous toteutui oman toiminnan osalta suunnitellusti. Käyttömenot ilman poistoja olivat viime vuonna 1 075,4 miljoonaa euroa, mikä on 3,2 % edellistä vuotta enemmän. Talousarvio ylittyi kokonaisuutena 1,3 %, mikä selittyy HUS-kuntayhtymän ylityksellä. Terveyskeskuksen oma toiminta pysyi budjetissa.  

Helsinkiläisten terveydenhuollon kustannukset olivat 1 791 euroa asukasta kohti. Asukaskohtaiset kustannukset nousivat edellisestä vuodesta varsin maltillisesti 2,5 %.

Lisätietoa Helsingin terveyskeskuksen vuodesta 2011 löytyy toimintakertomuksesta.

Salmonellan aiheuttamaa ruokamyrkytysepidemiaepäilyä selvitetään Helsingissä

$
0
0

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupunginsairaalan Epidemiologisen yksikön ruokamyrkytysryhmä selvittävät yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa helsinkiläistä ruokamyrkytysepidemiaepäilyä, jossa lähes 30 henkilöä on sairastunut ripulitautioirein. Kuudelta henkilöltä on löytynyt tutkimuksissa Salmonella Agona -bakteeri.

Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevien sairastuneiden oireet ovat pääosin alkaneet 15.–17.6.12. Alustavien selvitysten perusteella näyttäisi siltä, että useimpia sairastuneita yhdistäisi ruokailu yksityistilaisuudessa Kulttuuritehdas Korjaamolla. Ympäristökeskus selvittää parhaillaan salmonellaepidemian syitä kyselytutkimuksella ja elintarvikenäyttein. Helsingin Epidemiologinen yksikkö selvittää sairastuneiden määrää, oireita ja näytteenottoa.

Suomessa raportoidaan vuosittain noin 2 500–3 000 Salmonella- tapausta, joista alle 20 % on kotimaisista tartuntalähteistä. Helsingissä todetaan vuosittain noin 300 salmonellatapausta, näistä 6–10 % on yksittäisiä kotimaisia tapauksia.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Helsingin kaupunginsairaalan Epidemiologinen yksikkö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraavat tilannetta ja tiedottavat tarvittaessa.

Lisätietoja salmonellasta:

Terveyslautakunnan päätöstiedote

$
0
0

3

Ilmoitusasiat (pdf) (html)
Merkittiin tiedoksi

4

Yhdentoista suurimman kaupungin SOTE- kustannusvertailu (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Vertailuraportti

5

Toiminnan ja talouden toteumaennuste 30.6.2012 (pdf) (html)

Esittelijän korjaaman ehdotuksen mukaan. Esittelijä korjasi sitovien laatutavoitteiden taulukkoa hammashoidon osalta seuraavasti (korjattu luku on alleviivattu)

 

Sitovat tavoitteetTA 2012Ennuste 30.6.Ero TA
Hammashoitoa yli 6 kk jonottaneiden määrä00 0

 

6

Lääkärityövoiman vuokraaminen terveyskeskuksen päivystysyksiköihin (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Liite 1

Tarjouspyyntö

 

Liite 2

Vähimmäisvaatimukset ja vertailuperisteet 

 

Liite 3

Hintavastauslomake

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

7

Hammaslaboratoriopalvelujen hankinta (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Hankintamuistio

 

Liite 2

Tarjouspyyntö

 

Liite 3

palvelukuvaus 

 

Liite 4

Hankintaohjelma ja hintaliite 

 

Liite 5

vähimmäisvaatimukset ja vertailuperusteet 

 

Liite 6

Valetun Herbst kojeen rakenne

 

Liite 7

sopimusluonnos 

 

Liite 8

kielitaidon osoittaminen

 

Liite 9

luettelo hammashoitoloista

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

8

Sädemit Oy:n hammashoitoloiden unitteja (hammashoitoyksiköitä), pienlaitteita ja kalusteita koskeva oikaisuvaatimus (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Oikaisuvaatimus

 

Liite 2

Tarjouspyyntö

 

Liite 3

Vähimmäisvaatimukset

 

Liite 4

Unitit Maunula huone 94.

 

Liite 5

Unitit Maunula huone 95

 

Liite 6

Unitit Maunula huone 96

 

Liite 7

Unitit Maunula huone 97

 

Liite 8

Unitit Maunula huone 98

 

Liite 9

Unitit Maunula kattokone vaihtoehto huone 94

 

Liite 10

Unitit Porolahti

 

Liite 11

Unitit Vironiemi huone 314

 

Liite 12

Unitit Vironiemi huone 315

 

Liite 13

Unitit Vuosaari huone 5

 

Liite 14

Unitit Vuosaari huone 6

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

9

Kotihoitopäällikön ero ja viran väliaikaisen hoitajan määrääminen (pdf) (html)

Esityksen mukaan

10

Terveyslautakunnan lausunto asetusluonnoksesta kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

STM:n lausuntopyyntö päivystysasetuksesta

 

Liite 2

STM:n taustamuistio päivystysasetukseen

 

Liite 3

STM:n asetusluonnos päivystysasetus

11

Vahingonkorvausvaatimus (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Lausunto koskien hakemusta oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

12

Kodinhoitoavun ja kotisairaanhoidon asiakaspalveluostojen hankinnan keskeyttäminen (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Tarjouspyyntö

 

Liite 2

Palvelukuvaus

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

 

Neuvolaan voi varata ajan verkossa

$
0
0

Sähköiset palvelut laajenivat Helsingin neuvoloissa. Neuvolan asiakkaat ovat pystyneet elokuun alusta lähtien varaaman ajan neuvolan terveydenhoitajalle verkossa. Asiakkaat pystyvät myös lähettämään verkon kautta kysymyksiä terveydenhoitajalleen.

Ajanvarauksen lisäksi asiakkaat voivat lähettää kysymyksiä ja saada niihin vastauksen neuvolan terveydenhoitajalta tietoturvallisesti. Varatusta vastaanottoajasta tai saapuneesta viestistä voi lisäksi halutessaan saada muistutuksen matkapuhelimeensa.

Asiakkaat olleet tyytyväisiä

Asiakkaat ovat toivoneet sähköisiä palveluja ja he ovat ottaneet ilolla vastaan uuden palvelun.

- Hyvä, ettei tarvitse muistaa soittaa neuvolaan puhelintunnin aikana, vaan voi varata ajan tai lähettää viestin silloin kun itselle sopii, kommentoi Oulunkylän neuvolan asiakas uutta palvelua.

- Uudesta palvelusta kuultuaan asiakkaat ovat todenneet esimerkiksi ”tykkään”, ”nykypäivää”, ”ilman muuta haluan asioida sähköisesti”, kertoo Oulunkylän neuvolan terveydenhoitaja Johanna Etie. On tietenkin myös sellaisia asiakkaita jotka suhtautuvat varauksellisemmin uuteen palveluun, toteaa Etie.

Palvelujen käyttö edellyttää sopimuksen tekoa

Neuvolan sähköisten palvelujen käyttöönotto edellyttää, että asiakas on tehnyt sähköisestä asioinnista sopimuksen. Asiakas voi täyttää sähköisen asioinnin sopimuksen verkossa, tulostaa sen ja palauttaa täytetyn lomakkeen omaan neuvolaansa. Neuvolassa sähköisen asioinnin sopimuksesta tehdään merkintä potilasasiakirjoihin. Tämän jälkeen asiakas voi ottaa palvelun käyttöönsä verkkopankkitunnuksillaan.

Lisätietoja:

Terveyslautakunnan päätöstiedote 11.9.

$
0
0

3

Ilmoitusasiat (pdf) (html)

Merkittiin tiedoksi

4

Lausunto sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakastietojärjestelmäpalvelun hankintayhteistyön laajentamisesta (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Liite 1

Ehdotus hankintayhteistyötä koskevaksi sopimukseksi

 

Liite 2

Voimassa oleva sopimus hankintayhteistyöstä 

 

Liite 3

Perustelumuistio

 

Liite 4

Hankkeen organisaatiomalli

 

Liite 5

Ryhmien tehtävät ja vastuut

 

Liite 6

Ryhmien jäsenet

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

5

Lausunto sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelun hankintailmoituksesta ja pyynnöstä osallistumishakemusten jättämisestä (pdf) (html)

Asia jätettiin pöydälle

 

Liite 1

Liite 2 Hankintayhteistyötä koskeva nykyinen sopimus

 

Liite 2

Nykyisen ja uuden hankintasopimuksen liite 1 Perustelumuistio

 

Liite 3

Nykyisen ja uuden hankintasopimuksen liite 2 Ryhmien tehtävät ja vastuut.pdf

 

Liite 4

Nykyisen ja uuden hankintasopimuksen liite 3 Ryhmien jäsenet

 

Liite 5

Nykyisen ja uuden hankintasopimuksen Liite 4 Neuvottelumenettelyn prosessikaavio.pdf

 

Liite 6

Liite 3 Ehdotus uudeksi hankintayhteistyötä koskevaksi sopimukseksi

 

Liite 7

Liite 4 APOTTI Hankesuunnitelma

 

Liite 8

Hankesuunnitelman liite 3 kustannushyötylaskelma

 

Liite 9

Hankesuunnitelman liitteenä olevan kustannushyötylaskelman yhteenveto

6

Toiminnan laatu Helsingin terveyskeskuksessa vuonna 2011 (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Toiminnan laatu Helsingin terveyskeskuksessa vuonna 2011 -raportti

7

Terveyslautakunnan vuoden 2013 toiminta-avustusten hakuaika järjestöille (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Avustusohjeet 12.12.2011

8

Kodinhoitoavun ja kotisairaanhoidon asiakaspalveluostojen tarjouspyyntöasiakirjat (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

9

Terveyslautakunnan jäsenten osallistuminen Kouluterveyspäiville (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Liite 1

Kouluterveyspäivien ohjelma

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

10

Terveyslautakunnan lausunto aloitteesta ikäihmisten kotona asumisen kriteerien tarkistuksesta (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

Omahoitotarvikejakelussa käytössä takaisinsoittopalvelu

$
0
0

Asiakkaiden ei enää tarvitse jonottaa puhelimessa, kun olemme ottaneet käyttöön takaisinsoittopalvelun. Jos puheluun ei pystytä vastaamaan välittömästi, asiakkaan numero tallentuu ja hoitaja soittaa hänelle takaisin mahdollisimman pian.

Miten uusi puhelinpalvelu toimii?  

Kun soitat arkisin klo 10–14 omahoitotarvikejakeluun, kuulet nauhalta ensin viestin, jossa sinulta kysytään, millä kielellä haluat kuunnella tiedotteen. Vaihtoehdot ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Tämän jälkeen puhelusi ohjautuu hoitajalle. Jos kaikki hoitajat ovat varattuja, numerosi tallentuu järjestelmään ja hoitaja soittaa sinulle takaisin mahdollisimman pian numeroon josta soitit tai johonkin toiseen ilmoittamaasi numeroon. Kuuntele nauha loppuun ja odota, että saat viestin, että numerosi on tallentunut.

Kuulovammaiset asiakkaat, jotka eivät voi käyttää takaisinsoittoa, voivat soittaa tulkin tai asiointitulkkauksen avulla vaihteeseen (puh. 09 310 5015) ja pyytää yhdistämään Kivelän tai Herttoniemen sairaalan omahoitotarvikejakeluun
 

Omahoitotarvikejakelun yhteystiedot

  • Kivelän omahoitotarvikejakelu
    Kivelän vanhustenkeskus
    puh. (09) 310 55001, puhelinaika ma–pe klo 10–14, faksi (09) 310 55013
    Sibeliuksenkatu 14, rak. 27, katutaso, 00260 Helsinki
    Näytä kartalla

  • Herttoniemen omahoitotarvikejakelu
    Herttoniemen sairaala
    puh. (09) 310 55002, puhelinaika ma–pe klo 10–14, faksi (09) 310 55014
    Kettutie 8 A-talo, I-rappu, katutaso, 00800 Helsinki
    Näytä kartalla

Jakelupisteet ovat auki

  • ma, ke ja pe klo 8–16
  • ti ja to klo 10–18

 


Terveyskeskuksen henkilöstölehti Terveiset 3/2012 ilmestynyt

$
0
0

Terveiset 3/2012Terveyskeskuksen Terveiset-henkilöstölehden vuoden 2012 kolmannessa numerossa aiheina ovat mm. Myllypuron uusi terveysasema, eristyshoidon kehittäminen, kirjaaminen kotihoidossa sekä suun terveydenhuollon keskitetyn ajanvarauksen toiminta. Asiaa on myös mm. käyttöön otettavasta sähköisestä lääkemääräyksestä (eResepti) sekä terveyskeskuksen tietosuojatyöstä. 

Lehden voi lukea pdf-muodossa alla olevasta linkistä.

Terveiset 3/2012

Terveyslautakunnan päätöstiedote 2.10.

$
0
0

3

Ilmoitusasiat (pdf) (html)
Merkittiin tiedoksi

4

Lausunto sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakastietojärjestelmäpalvelun hankintayhteistyön laajentamisesta (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 Liite 1Ehdotus hankintayhteistyötä koskevaksi sopimkseksi
 Liite 2Voimassa oleva sopimus hHankintayhteistyöstä
 Liite 3Perustelumuistio
 Liite 4Hankkeen organisaatiomalli
 Liite 5Ryhmien tehtävät ja vastuut
 Liite 6Ryhmien jäsenet
 Päätöshistoria (pdf) (html)

5

Lausunto sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelun hankintailmoituksesta ja pyynnöstä osallistumishakemusten jättämisestä (pdf) (html)

Esittelijä täydensi esityksen liitettä 17 ” APOTTI hankinnan riskinanalyysi” Hanketoimiston pyynnöstä. Liitteen sivulla 20 olevaa ensimmäistä kappaletta tarkennetaan seuraavasti: Hanketoimisto antoi analyysiä varten 21 henkilön listan haastateltavista henkilöistä. Näistä Lasse Lehtonen (HUS) ja Mikko Rotonen (HUS) jäivät pois haastatteluista, koska analyysin kohderyhmää haluttiin kohdistaa voimakkaammin henkilöihin, jotka eivät jo olleet toimineet keskeisessä roolissa hankinnan suunnittelussa. Tapio Korhosen (Helsinki) kanssa ei saatu sovittua sopivaa haastatteluaikaa aikatauluongelmien takia.

Lautakunta päätti jäsen Tuomisen esityksestä jäsen Kousan kannattamana äänin 5 (Tuominen, Kousa, Malinen, Autti ja Lumijärvi) – 0 palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Jäsenet Heistaro, Muurinen, Snäll ja Kuuskoski äänestivät tyhjää.  

Lautakunta esitti asian uudelleen valmisteltavaksi sitem, että:
1) Selvitetään mahdollisuutta hankkia järjestelmä osina yhden kokonaisuuden sijasta,
2) Selvitetään mahdollisuutta rakentaa järjestelmä asteittain tarkentuen (iteroiden),
3) Selvitetään näiden toimien kustannusvaikutukset sekä
4) laaditaan riskianalyysi, jossa arvioidaan myös hankkeen viivästymisen todennäköisyys eri vaihtoehdoissa ja sen vaikutukset kokonaiskustannuksiin sekä järjestelmästä luopumisen kustannukset aikanaan.

Puheenjohtaja Jouko Malinen teki jäsen Marjut Lumijärven kannattamana seuraavan palautusesityksen: ”Terveyslautakunta katsoo, että ennen kuin sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankintailmoituksesta päätetään, pitäisi tehdä myös riskiarviointi ja kustannushyötylaskelma muistakin vaihtoehtoisista tavoista toteuttaa uusi tietojärjestelmäkokonaisuus.

Vaihtoehtoja voisi olla esimerkiksi, että sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon asiakas- ja potilastietojärjestelmät kilpailutetaan kukin osa erikseen sekä avoimeen lähdekoodin pohjautuva toteutustapa, jossa osat kilpailutetaan erikseen.”

Perusteluna esitykselle todetaan, että ”ehdotetusta Apotti-hankkeesta on tehty tarkat analyysit, jotka osoittavat hankkeen riskit ja arvioidut kustannukset ja hyödyt myös numeraalisesti. Muihin toteutusvaihtoehtoihin viitataan, mutta niistä ei ole annettu vastaavan tason selvityksiä. Ne pitäisi tehdä samantasoisina kuin Apotti-hankkeestakin, jotta asiasta voisi tehdä päätöksen.”

Puheenjohtaja Malisen palautusesitys hävisi äänin 4 (Malinen, Autti, Lumijärvi ja Kuuskoski) – 5 jäsen Tuomisen palautusesitykselle (Tuominen, Kousa, Heistaro, Muurinen ja Snäll).  Jäsen Tuomisen esitys puolestaan voitti äänin 5 – 0 esittelijän esityksen.

 Liite 1Asiakas-ja potilastietojärjestelmän hankintailmoitus
 Liite 2Hankintailmoituksen liite 1 Sosiaalihuollon laajempi kuvaus
 Liite 3Hankintailmoituksen liite 2 Ehdokkaan referenssit
 Liite 4Hankintailmoituksen liite 3 Esimerkkiluettelo soveltuvasta lainsäädännöstäpdf
 Liite 5Hankintailmoituksen liite 4 Ehdokkaan asiantuntijat
 Liite 6Hankintailmoituksen liite 5 Alihankkijat
 Liite 7Hankintailmoituksen liite 6 Listaus soveltuvuusvaatimuksista
 Liite 8Liite 2 Hankintayhteistyötä koskeva nykyinen sopimus
 Liite 9Nykyisen ja uuden hankintasopimuksen liite 1 Perustelumuistio
 Liite 10Nykyisen ja uuden hankintasopimuksen liite 2 Ryhmien tehtävät ja vastuut.pdf
 Liite 11Nykyisen ja uuden hankintasopimuksen liite 3 Ryhmien jäsenet
 Liite 12Nykyisen ja uuden hankintasopimuksen Liite 4 Neuvottelumenettelyn prosessikaavio.pdf
 Liite 13Liite 3 Ehdotus uudeksi hankintayhteistyötä koskevaksi sopimukseksi
 Liite 14Liite 4 APOTTI Hankesuunnitelma
 Liite 15Hankesuunnitelman liite 3 kustannushyötylaskelma
 Liite 16Hankesuunnitelman liitteenä olevan kustannushyötylaskelman yhteenveto
 Liite 17Hankesuunnitelman liite 9 APOTTIhankinnan riskianalyysi (päivitetty 27092012)
 Päätöshistoria (pdf) (html)

6

Suun terveydenhuollon ulkoinen selvitys hoitoketjujen toimivuudesta (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 Liite 1Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon hoitoketjujen toimivuus; selvitys 6.8.2012

7

Terveyskeskuksen palvelusetelikokeilun jatko (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 Liite 1Palvelusetelikokeilun jatkaminen_Kv 23.5.2012.pdf
 Liite 2terv ltk päätös 9.11.2010 palvelusetelikokeilusta.pdf
 Liite 3Terv ltk_28.9.2010_ilmoitusasiat Kv päätös palvelusetelistä.pdf
 Päätöshistoria (pdf) (html)

8

Terveyslautakunnan lausunto sijaissynnytysjärjestelyitä koskevasta oikeusministeriön arviomuistiosta (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 Liite 1Oikeusministeriön lausuntopyyntö sijaissynnytysjärjestelyistä
 Liite 2Oikeusministeriön arviomuistio sijaissynnytysjärjestelyistä

9

Lääkärityövoiman vuokraaminen kaupunginsairaala-osastolle (pdf) (html)

Muuten esityksen mukaan, mutta esittelijä korjasi päätöksenehdotuksen kohdan 7 kuulumaan seuraavasti: ”Lisäksi terveyslautakunta päättänee määrätä, että toimitusjohtaja allekirjoittaa tämän päätöksen perusteella tehtävät sopimukset ja oikeuttaa hänet päättämään Helsingin kaupungin puolesta sopimuksen jatkamisesta tarjouspyynnön kohdassa 1.4 mainitulla optiokaudella sekä sopimusten irtisanomisesta ja purkamisesta.” (ei asianomainen osastopäällikkö, kuten alkuperäisessä esityksessä todettiin).

Esittelijä teki lisäksi vastaavan korjauksen esityksen kahteen viimeiseen kappaleeseen.

 Liite 1Tarjouspyyntö
 Liite 2Palvelukuvaus
 Liite 3Sopimusluonnos
 Liite 4Vähimmäisvaatimukset ja vertailuperusteet
 Liite 5Tarjouslomake
 Liite 6Kielitaidon osoittaminen
 Päätöshistoria (pdf) (html)

Asunnottomille suunnatut terveyspalvelut osoittautuneet tehokkaiksi

$
0
0

Asunnottomille räätälöidyillä terveyspalveluilla on myönteinen vaikutus heidän sairastavuuteensa ja elämänlaatuunsa. Samalla heidän päivystyskäyntinsä ja sairaalajaksonsa näyttävät vähentyneen, kun infektiot, haavat ja pitkäaikaissairaudet hoidetaan. Tämä kävi ilmi Terve asunnoton -hankkeen ulkopuolisessa arvioinnissa.

Terve asunnoton -hanke on Helsingin terveyskeskuksen ja sosiaaliviraston vuonna 2009 aloittama yhteistyöhanke, joka toteutettiin Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa. Palvelukeskus tarjoaa asunnottomille akuuteissa tilanteissa kriisiasumista, ravinto- ja hygieniapalveluja ja sosiaalityön palveluja. Hankkeen myötä näitä palveluja täydennettiin lääkärin ja hoitajan vastaanottopalveluilla.

Terve asunnoton -hankkeen arviointiraportti (pdf)

Sähköinen resepti käyttöön Helsingin terveyskeskuksessa

$
0
0

Helsingin terveyskeskuksen toimipisteissä siirrytään käyttämään sähköistä reseptiä (eResepti) vaiheittain marraskuun aikana. Hammashoidossa se otetaan käyttöön keväällä 2013.

Sähköisen reseptin käyttöönotto helpottaa potilaiden asiointia terveyskeskuksen toimipisteissä ja apteekeissa. Potilaan tiedot ovat tarkoin suojattuja.

- Sähköisen reseptin käyttö on potilaalle turvallista. Sitä ei voi väärentää eikä se voi hävitä. Kaikki tiedot ovat valtakunnallisessa tietokannassa, Reseptikeskuksessa. eReseptin käyttö parantaa hoidon jatkuvuutta ja tiedonkulkua. Samalla voidaan välttää päällekkäinen lääkitys ja lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset, kertoo terveyskeskuksen sähköisen lääkemääräyksen käyttöönoton projektipäällikkö, terveyskeskuslääkäri Antti Lähteenmäki.

Potilas voi milloin tahansa katsoa omia sähköisiä reseptejään ja tulostaa niistä yhteenvedon verkkosivuilta www.kanta.fi kohdasta Omien tietojen katselu. Palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Potilaalla on jatkossakin oikeus saada halutessaan paperiresepti.

Helsingin apteekit valmiina

Helsingin apteekit ovat ottaneet sähköisen reseptin käyttöön suunnitellun aikataulun mukaisesti. Sähköistä lääkemääräystä koskevan lain mukaan apteekkien tuli ottaa eResepti käyttöön 1.4.2012 mennessä. Julkinen terveydenhuolto ottaa eReseptin käyttöönsä huhtikuuhun 2013 mennessä ja yksityinen sektori huhtikuuhun 2014 mennessä. Tähän mennessä sähköisiä reseptejä on koko maassa kirjoitettu jo yli 3,2 miljoonaa.

Iso tietojärjestelmäuudistus

eResepti on osa Kansallista Terveysarkistoa (KanTa), joka on yhteinen nimitys terveydenhuollon uusille rakenteilla oleville valtakunnallisille tietojärjestelmäpalveluille. Näitä ovat eResepti-palvelun ja Omien tietojen katselu -palvelun lisäksi vuonna 2015 koko maan kattavana palveluna käynnistyvä sähköinen potilastiedon arkisto (eArkisto).

Lisätietoja

 

Helsingin neuvoloihin keskitetty ajanvaraus- ja neuvontapalvelu

$
0
0

Neuvoloissa otetaan käyttöön keskitetty ajanvaraus- ja neuvontapalvelu. Terveydenhoitajien tunnin mittaiset puhelintunnit poistuvat ja jatkossa asiakkaat voivat asioida puhelimitse joka arkipäivä klo 814.

Neuvolan uusi yhteinen ajanvarausnumero on (09) 310 55530. Numerossa palvellaan suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Asiakkaat voivat varata tästä numerosta vastaanottoajan neuvolan terveydenhoitajalle, kysyä terveydenhoitajalta neuvoa tai perua jo varatun vastaanottoajan. Tästä numerosta voi myös varata soittoajan omalle neuvolan terveydenhoitajalle.  

Neuvoloissa otetaan samanaikaisesti käyttöön takaisinsoittopalvelu. Jos emme pysty heti vastaamaan asiakkaan puheluun, se tallentuu järjestelmään. Asiakkaalle soitetaan mahdollisimman pian takaisin, eikä hänen tarvitse jonottaa puhelimessa.

– Keskittämällä ajanvarauksen pystymme rauhoittamaan terveydenhoitajan vastaanoton ja tarjoamaan asiakkaille puhelinpalvelua joka päivä pidemmän ajan, toteaa neuvola- ja terveyden edistämisen yksikön päällikkö Hannele Nurkkala.
– Takaisinsoittopalvelusta on saatu hyviä kokemuksia Helsingin terveysasemilla. Se rohkaisi myös meitä ottamaan tämä palvelu käyttöön, jatkaa Nurkkala.   

Neuvolan asiakkaat voivat asioida terveydenhoitajan kanssa myös verkon välityksellä. Asiakas voi esimerkiksi varata vastaanottoajan internetissä, jos hän on tehnyt neuvolan kanssa sopimuksen sähköisestä asioinnista. Lisätietoa sähköisestä asioinnista annetaan neuvolassa ja osoitteesta http://asiointi.hel.fi/terveys.

Terveyslautakunnan päätöstiedote 13.11.

$
0
0

3

Ilmoitusasiat (pdf) (html)
Merkittiin tiedoksi

4

Lausunto sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelun hankintailmoituksesta ja pyynnöstä osallistumishakemusten jättämisestä (pdf) (html)Muuten esityksen mukaan, mutta terveyslautakunta päätti tehdä päätösehdotukseen seuraavat kaksi lisäystä:

1) Lautakunta hyväksyi äänin 8 - 0 (jäsen Autti äänesti tyhjää) päätösehdotuksen toiseksi kappaleeksi seuraavan puheenjohtaja Malisen tekemän lisäysehdotuksen: ”Samalla terveyslautakunta katsoo, että asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelun hankinnassa voisi mahdollisuuksien mukaan kustannussyistä ja riskien pienentämiseksi hyödyntää nykyjärjestelmien toiminnallisia osia, jotka ovat liitettävissä uuteen järjestelmäkokonaisuuteen sekä tarvittaessa hankkia kustannus- ja aikataulusyistä osa toiminnallisuuksista myöhemmin.”

2) Lautakunta hyväksyi äänin 8 - 0 (jäsen Autti äänesti tyhjää) päätösehdotuksen kolmanneksi kappaleeksi seuraavan puheenjohtaja Malisen tekemän lisäysehdotuksen: ”Terveyslautakunta katsoo, että uuden järjestelmän käyttöpalvelun mahdollinen kilpailuttaminen erikseen on syytä tutkia kustannussyistä neuvottelumenettelyn yhteydessä.”  
 

Jäsen Autti teki esityksen, että asia tulee palauttaa uudelleen valmisteltavaksi. Esitys raukesi kannattamattomana. Jäsen Autti jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

 

Liite 1

Liite 1 Asiakas-ja potilastietojärjestelmän hankintailmoitus

 

Liite 2

Hankintailmoituksen liite 1 Sosiaalihuollon laajempi kuvaus

 

Liite 3

Hankintailmoituksen liite 2 Ehdokkaan referenssit

 

Liite 4

Hankintailmoituksen liite 3 Esimerkkiluettelo soveltuvasta lainsäädännöstä

 

Liite 5

Hankintailmoituksen liite 4 Ehdokkaan asiantuntijat

 

Liite 6

Hankintailmoituksen liite 5 Alihankkijat

 

Liite 7

Hankintailmoituksen liite 6 Listaus soveltuvuusvaatimuksista

 

Liite 8

Liite 2 Hankintayhteistyötä koskeva sopimus

 

Liite 9

Liitteen 2 liite 1 Perustelumuistio

 

Liite 10

Liitteen 2 liite 2 Ryhmien tehtävät ja vastuut

 

Liite 11

Liitteen 2 liite 3 Ryhmien jäsenet

 

Liite 12

Liitteen 2 liite 4 Neuvottelumenettelyn prosessikaavio

 

Liite 13

Liite 3 Hanketoimiston selvitys 07112012

 

Liite 14

Liite 4 Apotti-järjestelmähankinnan vaihtoehtojen kustannusvaikutukset ja riskit 30102012

 

Liite 15

Apotti-järjestelmähankinnan vaihtoehtojen kustannusvaikutukset ja riskit Liite1: Taulukot

 

Liite 16

Liite 5 APOTTI Hankesuunnitelma

 

Liite 17

Hankesuunnitelman liite 3 kustannushyötylaskelma

 

Liite 18

Hankesuunnitelman liitteenä olevan kustannushyötylaskelman yhteenveto

 

Liite 19

Hankesuunnitelman liite 9 APOTTIhankinnan riskianalyysi (päivitetty 27092012)

 

Päätöshistoria (pdf) (html)

5

Palvelusopimus Oulunkylän sairaskotisäätiön kanssa vuodelle 2013 (pdf) (html)
Esityksen mukaan

 

Liite 1

Palvelusopimus 2013

6

Lausunto aloitteesta tuottaja- ja kansalaiskeskustelujen järjestämisestä terveydenhuollon tietojärjestelmien rakentamisessa (pdf) (html)
Esityksen mukaan

7

Lausunto vanhuspalveluohjelman tekemistä koskevasta valtuustoaloitteesta (pdf) (html)
Esityksen mukaan

8

Lausunto aloitteesta aivotoiminnan ja aistitasapainon häiriöitä sairastavien lasten perheiden tukimallista (pdf) (html)

Esityksen mukaan

 

 

Sosiaali- ja terveystoimi uudistuu vuodenvaihteessa

$
0
0

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi uudistuu vuodenvaihteessa. Sosiaalivirasto ja terveyskeskus yhdistetään yhdeksi virastoksi ja suomenkielistä lasten päivähoitoa varten perustetaan oma virasto. Tulevassa sosiaali- ja terveysvirastossa työskentelee noin 15 000 ja lasten päivähoidon palveluissa varhaiskasvatusvirastossa noin 5 000 työntekijää. Uudet virastot aloittavat toimintansa 1.1.2013.

Uudistuksessa kevennetään hallintoa ja suunnataan voimavaroja kaupunkilaisten palveluihin.

Palvelut ja toimipisteet säilyvät ennallaan

Kaupunkilaisille tutut toimipisteet – kuten terveysasemat, neuvolat, hammashoitolat, sairaalat, sosiaaliasemat ja vanhusten palvelukeskukset – säilyvät ennallaan.

Mistä tietoa sosiaali- ja terveyspalveluista?

Lisätietoa palveluista saa kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteistä. Niiden yhteystiedot löytyvät 1.1.2013 alkaen internetistä uudesta osoitteesta www.hel.fi/sote. Neuvoa ja ohjeita voi myös kysyä sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvonnasta puhelimitse tai vaikka pistäytymällä Kallion virastotalossa sijaitsevassa neuvontapisteessä, osoitteessa Toinen linja 4 A, katutaso. Puhelimitse neuvonnan väki on tavattavissa arkisin kello 8–16 numerossa 09 3104 4000.

Terveysneuvontaa ja hoito-ohjeita saa entiseen tapaan ympäri vuorokauden numerosta 09 10023.

Sosiaali- ja terveysviraston hallinnon yhteystiedot (1.1.2013 alkaen)

  • Osoite:
    Toinen linja 4 A (11. krs)
    Helsinki 53
    PL 6000
    00099 Helsingin kaupunki
  • Puhelin:
    09 310 5015 (vaihde)
  • Sähköposti:
    sosiaalijaterveys(at)hel.fi
  • Internetsivut:
    www.hel.fi/sote

Lisätietoja uudistumisesta Helsingin kaupungin yhteisiltä sivuilta


Terveyslautakunnan päätöstiedote 18.12.